Een typisch Limburgs streekgerecht is kauw sjottel. Bij geen enkel feest mag dit in een koud buffet ontbreken. Ik heb deze gemaakt voor bij de Gourmet met de hele familie op eerste Paasdag. Als soepvlees heb ik een stooflapje in stukken gesneden en in een litertje water met twee bouillonblokjes zo’n vier uur laten pruttelen en de aardappelen gaar gekookt(niet te gaar). Voor de rest is het eenvoudig. Als alles is afgekoeld dan pluk je het vlees in draadjes, snij de aardappelen en de appel in blokjes, niet pureren. De augurk in kleine blokjes en alles door elkaar mengen met uitzondering van slasaus hiermee strijk je de bovenkant glad. Garneren mag, maar omdat ik dit gisteren als bijgerecht heb gebruikt hoeft dat niet. Na bereiding dient de kauw sjottel een nachtje door te brengen in de koelkast om alle smaken in te laten werken. Je kunt dit een dag of vijf bewaren na de bereiding. Helaas was de kauw sjottel zo in trek dat er wat vlees is overgebleven… Maar dat mag de pret niet drukken, dat gaat de soep in.
Ingrediënten:
500 gram soepvlees
1,5 kilo vastkokende aardappelen
1 flinke ui
1 potje erwten
1 potje zilveruitjes
1 potje augurkjes
1 Granny Smith
ca 400 ml Belgische mayonaise
Slasaus (voor de afwerking)
75 mililiter van het vocht uit de potjes uitjes of augurk.
Wat van de bouillon om het smeuïger te maken
2 bouillonblokjes
peper en zout