bVision.nl

bVision.nl

Laurel & Hardy – door Frank

Voor mijn nieuwe hobby, het inkleuren van oude zwart-wit foto’s, kijk ik ook vaker rond op het internet. Anders zou ik beperkt zijn in familiefoto’s en zo. Vooral dingen uit oude films vind ik leuk. Een van mijn favorieten, als kind al, waren Laurel & Hardy. En zelfs nu nog blijf ik lachen om hun grappen en grollen. Voor mij zijn die twee dan ook ongeëvenaard. Tegenwoordig moet je uitwijken naar YouTube als je iets van hen wil zien, maar vroeger waren ze ook vaak op TV. Voor ons ook nog eens vaak, omdat wij vanwege onze ligging zowel Nederlandse, Duitse en Belgische TV konden ontvangen. Iets wat tegenwoordig heel gewoon is, maar er waren streken waar je uitsluitend de Nederlandse TV kon ontvangen met maar liefst de keuze tussen één zender. Ook de buitenlandse zenders zonden destijds de oude slapstick films uit, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harry Langdon, Harold Lloyd, the Comedy Capers, the little Rascals en natuurlijk Stan Laurel en Oliver Hardy. Namen die tegenwoordig bij steeds minder mensen bekend zijn. De oudste van hun films zijn nog stomme films, maar de latere vanaf ongeveer 1930 zijn ook met geluid. Nasynchroniseren of ondertitelen was nog niet gebruikelijk zodat de acteurs zelf de film ook opnamen in een andere taal, of dezelfde film werd met buitenlandse acteurs nog eens gefilmd. Maar Laurel en Hardy deden dat allemaal zelf, ook in het Duits bijvoorbeeld. Ze zijn wel moeilijk te verstaan, en dat ligt niet aan mijn kennis van het Duits. In Duitsland hadden zij overigens de namen Dick und Doof, even vond ik dat raar, maar hier worden ze ook de Dikke en de Dunne genoemd. Overigens veel landen hebben zo hun eigen namen voor dit duo, in Spanje bijvoorbeeld El Gordo y El Flaco, in Zweden Helan och Halvan en in Polen Flip i Flap. Hieronder een door mij ingekleurde foto, en ook de originele zwart-witte, van Laurel & Hardy.
O&H Zw-wit
O&H kleur

Dialoog

Natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin maken, dat hoeft ook niet, maar de ervaring is dat als je mensen persoonlijk helpt dat ze dat veel meer waarderen. Problemen oplossen achter je PC kan ook, mensen op afstand helpen gaat met de tegenwoordige hulp programma’s ook. Maar je gezicht af en toe eens laten zien werkt veel beter. Met de verhuisperikelen was er ergens een printer geplaatst op een plaats waar die absoluut niet kon worden aangesloten. Er was wel een plaats, maar daar wilde eigenlijk niemand die printer hebben, wie zet nou een printer midden in een socioruimte. Dan ga je samen met de mensen door de zaal lopen en bekijkt alle voorstellen voor alternatieven. Er waren er geen… Alleen die onmogelijke plaats. En als men overtuigt is dat dat de enige plaats is komen er vanzelf oplossingen, een stoeltje hier, een tafeltje daar een apart plekje om bij een koelkast te komen en zie daar, de printer had een eigen plek. Het enige wat we verder hebben gedaan was de printer aansluiten op het netwerk. De besluiten hebben de mensen zelf genomen, en zo was iedereen tevreden en hebben we een hoop tijd gespaard. En eh, dit is wat men bij ons een printer noemt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Quiche – koken voor je plezier (2)

Eigenlijk had hier als titel boven moeten staan Quiche – koken in de sneeuw. Maar dat was niet letterlijk. Sakkerdjie wat een weer hier gisteren. Sneeuw, hagel, regen, en af en toe een glimp van de zon. Dus rustig de tijd om een quiche te bakken en tussendoor naar het wielrennen te kijken. En of dit nu wel of geen Quiche Lorraine is kan me eigenlijk niet zoveel schelen, hij smaakte super.

Ingrediënten:
250 gram spekjes
1 grote prei
125 gram boter
250 gram bloem
200 gram crème fraîche
peper en zout
melk
5 eieren
pakje Parmezaanse kaas (geraspt)
ijskoud water

Bereiden:
Eerst het deeg voor de Quiche maken, want dat moet nog even een uurtje terug de koelkast in. Doe het meel in een mengkom en snij de koude boter in kleine blokjes doe deze bij het meel en zorg dat alle blokjes onder het meel zitten. Kneed deze blokje met de hand totdat er een kruimelige massa ontstaat. Voeg vervolgens een lepel koud water, een theelepel zout, wat peper en een geklutst ei toe. Maak er vervolgens een soepel deeg van. Zet dit even een uurtje terug in de koeling (even in een plasticje draaien). Zorg er wel voor dat je het een uur voordat je begint met de rest dit eruit haalt, anders is het heel moeilijk uitrollen.
Zet de oven aan en stel de temperatuur in op 190 graden (ca 10 min voorverwarmen). Bak de spekjes uit totdat ze lekker bruin, maar zeker niet te bruin, zijn, doe daar dan de inmiddels gesneden prei bij en bak deze even mee totdat de prei zacht begint te worden zet hierna het vuur uit.
De mengkom kan gebruikt worden voor de saus, scheelt toch weer wat afwas, doe daar 100 ml melk, de crème fraîche, vier geklutste eieren in en roer dit met een garde tot een homogene saus. voeg hier een derde van de Parmezaanse kaas bij en roer nogmaals goed door.
Daarna rollen we met de deegrol de bol deeg tot een mooie ronde lap deeg uit, wat groter dan de diameter van de quiche vorm en de hoogte van de vorm. Vet de vorm in met boter, rol met behulp van de deegrol de lap deeg in de vorm en druk de randen goed aan. snij met een mes het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat er geen lucht onder gaat staan. Vul de quiche met de inmiddels wel afgekoelde spekjes en prei, voeg voorzichtig de saus toe en bestrooi de bovenkant met de rest van de kaas. Zo, nu nog dertig minuten op 190 graden in de oven en de quiche is klaar. Als het goed is is de bovenkant dan mooi bruin en de binnenkant droog.
Nadat we gezellig aan tafel gingen schoot me in de gedachte dat ik vergeten was om een foto te maken van het resultaat. Snel mijn mobiel gepakt een het laatste stuk nog even op de foto gezet, want even later was ook dit op…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Peperbussen in Amsterdam

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s van vandaag zijn gemaakt door Susan van Morgaine’s Passions. Ze was op deze mooie dag ergens in 2009 met haar dochter op pad in Amsterdam en had daar onbewust deze reclame zuil, eh, drie zuilen vanuit de PC hooftstraat gefotografeerd. Reclamezuil, denkt u nu, dat waren toch transformatorstations… Helaas, niet alles is goud wat er blinkt. Van de drie reclamezuilen, is de meest veraf staande een trafostation. Ik heb ze allemaal kunnen bekijken, maar kan er niet meer van maken. Of toch…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Jazeker wel, je kunt het zien of het een reclamezuil is of een transformatorstation. Een reclamezuil heeft namelijk geen deurtjes. En als die wel deurtjes heeft en het zijn er twee, is het een tranformatorstation, ene voor de laagspanning en ene voor de hoogspaning. Op de onderstaande foto is dat goed te zien. Dit is een van de huisjes op de foto van Suus. Het meest verafgelegen huisje gezien vanuit de parallel straat van de PC hooftstraat. De pijlen geven de deurtjes aan.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

U krijgt volgende week een primeur. Ik heb van de makers van de originele peperbussen toestemming gekregen om foto’s uit het museum te gebruiken om ook de werking en de opbouw van de binnenzijde van deze peperbussen te laten zien. Ik verheug me om daar een mooi artikel van te maken en een samenwerking te starten met ….

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Purple…

De legende is niet meer, de ‘namaak Jimmy’ is dood. Met andere woorden, ik was er geen fan van. Toch een gedachte vandaag, een Purple Citroên Dyane. En wel de opvolger van de legendarische 2CV, de lelijke eend. Alleen heeft deze opvolger het nooit echt kunnen waarmaken. De Prince in de autowereld. En deze werd dan ook al snel weer voorbij gestoken door de meest legendarisch lelijke eend in de Charleston uitvoering. Deze Citroên Dyane is op de korrel genomen door Susan, van Morgaine’s Passions Ik vond de kleur van deze Dyane toch wel passen bij een eerbetoon aan Prince, al verandert het niet mijn smaak in de muziek.
De Dyane is gebouwd op het onderstel van een 2CV om van dezelfde productielijnen gebruik te kunnen maken. 1967 tot 1983 (1 mljn auto’s). De 2CV werd gebouwd van 1948 tot 1990 en er werden bijna 4 miljoen auto’s geproduceerd.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Platpoten…

De verhuizing van ons kantoorpand nadert zijn einde. Vandaag nog wat restwerkzaamheden en een enerverend weekje is ten einde. Dat werd ook tijd ook want ik krijg langzaam platpoten van al dat heen en weer gedraaf. Niet dat ik zelf moet sjouwen, dat hebben we uitbesteed, maar wel moet iedereen kunnen werken als de computer verplaatst wordt naar gedeelten ven het gebouw die nu tijdelijk een andere toepassing krijgen of verhuisd zijn naar andere gebouwen. Maar het zit ons mee, gisteren is de laatste bewoner verhuisd naar zijn tijdelijke stekje en alles werkt. Vandaag wordt alles wat er is achtergebleven afgevoerd en hebben we een vrijwel leeg gebouw. Over twee weken gaan de slopers aan de gang en worden alle binnenmuren afgebroken. Dan hoop ik echter op vakantie te zijn… Niet dat er in die twee weken niets gebeurd, maar dat zijn voorbereidingen voor de grote sloop.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Fritezzz

iedereen houdt wel van een lekker frietje op zijn tijd, oké patatje voor andersdenkenden. Daar heb je dan wel een werkende frietpan voor nodig. Ik wilde vorige week zelfgemaakte frietjes maken, maar bij het voorbakken ging het al mis. Voorbakken en na 4 minuten al bruine friet kan dus echt niet. Bleek dat onze pan alleen nog maar maximaal aanstond, en niet meer regelde. Buiten dat dit vervelend is, is het ook uitermate gevaarlijk. Nu hadden we een mooie pan gevonden die vrijwel vetloos friet kan maken, voor de laagste prijs (zo ben ik dan wel), maar met de levering door BCC ging het niet helemaal goed. Nu online besteld en over een uur afhalen in de winkel. Mooie borden bij de Makado, maar wat er niet bijstond was mits voorradig. Dus stonden we een uur later in de winkel, maar geen AirFryer… Zo heet de moderne uitvoering van de Philips frietpan zonder olie. Je moet tenslotte ook aan de gezondheid denken. Een paar dagen later was de pan voorradig en staat nu te wachten op het eerste gebruik.
Neem dan onderstaand plaatje, rijendik voor een frietje van Reitz aan de markt in Maastricht.
Reitz is al meer dan 100 jaar, vanaf 1909, hét adres in Mestreech voor de enige echte handgedraaide “TUUT” verse frites en is daarmee ook meteen de oudste friture van Nederland!!!
Even verder met een stukje op hun site:Onze aardappelen komen uit Maastrichtse bodem en worden door de boer met veel zorg behandeld, geselecteerd en wekelijks in kisten in onze kelder gelagerd. Elke dag worden de aardappelen vers geschild om vervolgens à la minute tot frites van 12mm te worden versneden. Na te zijn voorgebakken en afgebakken worden de frites in een handgedraaide “tuut” gedaan en serveren wij U de verste en ambachtelijkste frites die U kunt krijgen.
Het bewijs staat op de foto. Die frites zijn zo lekker dat mensen uren in de rij staan voor een portie… En geloof me, ik, bak ze nog liever zelf. Aan beide zijden ligt overigens een friture, die hebben het in de verste verte niet zo druk.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek